Kategorie
Uncategorized

Ogórki – w jaki sposób dbać o ich uprawę?

Ogórek jest bardzo popularnym warzywem, które chętnie spożywane są przez dorosłych oraz dzieci. To warzywo, które przez wiele osób uprawiane jest w przydomowym ogródku, ze względu na jego wykorzystanie do zjadania na surowo, w sałatce, a także możliwość przygotowania z nich zapraw – ogórków konserwowych, kiszonych czy też małosolnych. Przetwory z ogórków, jak i surowe warzywo są niezwykle cenne dla zdrowia, a ich regularne włączenie do swojej diety wpływa na dostarczenie do organizmu dużej ilości witamin, minerałów, a także cennych antyoksydantów. Wiele osób, które posada własny kawałek zieleni lub ogród decyduje się na samodzielną uprawę tego warzywa. Własne zbiory dają szansę na zebranie plonów wolnych od silnych pestycydów, hormonów wzrostu, a także substancji konserwujących, dzięki czemu można mieć pewność o ich całkowicie zdrowym wnętrzu. Jak dbać o ogórki gruntowe?

Ogórki – jak siać warzywo we własnym ogrodzie?

Ogórek to niezwykle lubiane warzywo jednoroczne, które z botanicznego puntu widzenia należy do roślin dyniowatych. Obecnie znane jest około 50 gatunków warzywa, niemniej jednak najchętniej uprawianymi jest ogórek gruntowy, który wykorzystywany jest do sałatek, zjadania surowo, a także przygotowywania z nich produktów kiszonych i konserw. Ogórki powszechnie stosowane są na terenie europejskim, niemniej jednak z powodzeniem mogą być hodowane w Afryce czy Azji.

Ogórek gruntowy jest wymagającą rośliną a najważniejszym krokiem, który wpłynie na proces wzrostu, jest moment wysiania warzywa. Nasiona ogórka należy posadzić do niewielkich dołków w ziemi na przełomie maja i czerwca. W jednym dołku należy umieścić nie więcej niż 3 nasionka, dzięki czemu warzywo po wykiełkowaniu będzie miało odpowiednią ilość przestrzeni do rozrostu. Poza właściwym zasianiem warzywa niezwykle istotne jest ochranianie pędów roślin wysokiej jakości środkami, na przykład ze sklepu: https://superplony.pl/pl/c/Ochrona-ogorkow/42. Ich stosowanie daje szanse na ochronę liści i pędów ogórka przed atakiem szkodników i insektów.

 

Ogórki – jak uprawiać i hodować warzywo?

Ogórki gruntowe to smaczne, ale bardzo wymagające warzywo. Poza właściwym siewem oraz ochroną pędów, bardzo ważne jest wybranie lokalizacji, która przyczyni się do wielkości plonów oraz jakości zbieranych warzyw. Ogórki gruntowe najlepiej wzrastają na ciepłym, bardzo dobrze nasłonecznionym stanowisku. Lokalizacja do ich obsadzenia powinna być wolna od wiatru, a także osłonięta przed przymrozkami, które w klimacie umiarkowanym mogą występować nawet pod koniec maja.

 

Przed posianiem ogórków należy również pamiętać o stworzeniu najlepszych warunków glebowych do ich wzrostu. Warzywo doskonale radzi sobie ze wzrastaniem w ziemi próchniczej, a także dobrze przepuszczalnej. Dobrej jakości podłoże powinno mieć odczyn zasadowy, a przed jesienią warto zadbać o jej wapnowanie.

Pielęgnacja ogórków gruntowych w ogrodzie

Ogórki gruntowe, posiane w dobrej jakości glebie oraz na właściwie dobranym stanowisku wzrastają bez żadnych problemów. Wyrastające na powierzchni pędów kwiaty w szybkim tępię będą przeobrażać się w smaczne, jędrne warzywa, które będą idealnie sprawdzać się do zjadania na surowo, a także przygotowywania smacznych przetworów.

Aby nie dopuścić do zniszczenia plonów, najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne podlewanie rośliny. Ogórki gruntowe należy konsekwentnie nawadniać dużą ilością wody, a w przypadku wystąpienia suszy konieczne jest dostarczenie jeszcze większej ilości wody. W trakcie wzrastania ogórków warto również pamiętać o regularnym odchwaszczaniu gleby, ponieważ zbyt duża ilość chwastów wpływa na pobieranie z ziemi składników mineralnych i odżywczych, których może zabraknąć dla korzeni ogórków. 

Przygotowanie podłoża, podlewanie oraz ochranianie pędów warzywa zapewnia efektywne hodowanie ogórków gruntowych w warunkach domowych. Zbieranie własnych plonów jest bardzo satysfakcjonujące, a ich posiadane gwarantuje korzystanie ze zdrowych, pełnowartościowych warzyw, pełnych witamin i minerałów.