Chleb to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Najlepiej przechowywać go w odpowiednio dopasowanych pojemnikach zwanych chlebakami. Na rynku istnieją różne rodzaje chlebaków. Który wybrać? Czym decydować się przy wyborze?
Jaki chlebak – czym kierować się przy wyborze?
Chlebak jest pojemnikiem do przechowywanie pieczywa. Dzięki niemu można utrzymać porządek, a dodatkowo przedłużyć świeżość pieczywa. Odpowiednia klapa zabezpiecza pieczywo przez wyschnięciem. Jaki chlebak wybrać? Jaki chlebak będzie najzdrowszy? Te pytania zadajemy sobie przed wyborem. Obecnie mamy dużo rodzajów pojemników, z których każdy ma wady i zalety. Na pewno przed zakupem warto wziąć pod uwagę, czym charakteryzują się poszczególne chlebaki, jakie mają zalety, jaki powinien być rozmiar, właściwości materiału, czy jak powinien wyglądać. Chlebak może być zwykłym pojemnikiem wypełniającym miejsce w kuchni, ale może również idealnie się wpasować w otoczenie. Przed wyborem warto zwrócić uwagę także na wystrój kuchni i wybrać odpowiedni produkt, który dopasuje się do wystroju wnętrza.
Jaki chlebak najlepszy?
Jaki chlebak będzie dobrym wyborem? Na rynku dostępnych jest wiele opcji, z których każda ma plusy i minusy. Są to chlebaki drewniane, chlebaki bambusowe, ceramiczne, plastikowe, czy metalowe. Chlebaki drewniane są dobre dla kogoś, kto lubi pojemniki o tradycyjnym wyglądzie. Chlebak ten będzie wyglądał dobrze w większości kuchni, w których się go postawi. Jeżeli w kuchni są także tradycyjne drewniane deski do krojenia, będzie dobrym wyborem. W pojemnikach z drewna występuje optymalna cyrkulacja powietrza. Wilgotność i temperatura w chlebaku to jedne z lepszych warunków, w których przechowywane jest pieczywo. Jednym z ważniejszych aspektów przy wyborze chlebaka jest zapewne cena, a chlebaki drewniane można znaleźć w różnym przedziale cenowym.
Jaki chlebak kupić?
Innym przykładem pojemnika na pieczywo mogą być chlebaki bambusowe. Jest to materiał przyjazny względem środowiska, co jest jego dużą zaletą. Trawa bambusowa należy do materiałów, które są łatwo odnawialne. Dzięki brakowi przepuszczalności wilgoci chleb w chlebaku bambusowym jest świeży bardzo długo. Chlebaki wykonane z tego materiału są zazwyczaj wyborem na lata, gdyż są odporne na uszkodzenia. Pojemniki te są droższe od drewnianych, ale warto zainwestować w nie w przypadku, gdy chce się mieć produkt na pieczywo na lata. Poza wyżej opisanymi na rynku występują jeszcze chlebaki ceramiczne, z plastiku oraz metalowe ze stali nierdzewnej. Każdy z nich ma wady i zalety, którym warto się przyjrzeć przed zakupem.
Chlebak – różne style
Jest kilka stylów, którym warto poświęcić swoją uwagę. Są to chlebaki nowoczesne – w stylu retro, w stylu prowansalskim, skandynawskim czy chlebaki uniwersalne. Nowoczesne mają prostą formę i zazwyczaj są w jednym czy dwóch kolorach. Ewentualnie w kilku odcieniach jednego koloru. Chlebaki w stylu retro idealnie wpasują się w wystrój kuchni w stylu vintage. Styl prowansalski idealnie dopasuje się do kuchni w kolorach pastelowych. Pojemnik w stylu skandynawskim będzie odpowiedni do kuchni w tym samym stylu. Są jeszcze chlebaki uniwersalne. Są one na tyle dopasowane, że będą odpowiednie do praktycznie każdego rodzaju kuchni.
Jaki chlebak najzdrowszy?
Przed zakupem pojemnika na pieczywo warto zwrócić uwagę, który z chlebaków jest najzdrowszy. Nie ma idealnego produktu. Każdy z nich ma wady i zalety, na które warto zwrócić uwagę zanim wybierzemy odpowiedni produkt. Najlepiej wybrać chlebaki bambusowe albo drewniane, jeżeli cena jest nieistotna i chce się mieć pojemnik na wiele lat. Przy wyborze warto zwrócić uwagę również na to, w jaki sposób czyści się poszczególne pojemniki. Biorąc pod uwagę, że pieczywo znajduje się w nim praktycznie codziennie, należy czyścić go dosyć często. Jaki chlebak kupić? Dużo zależy od możliwości finansowych oraz tego, jaki nastrój chcemy wprowadzić do kuchni. Przed zakupem warto rozważyć różne opcje i zobaczyć, która z nich będzie najbardziej odpowiadać wystrojowi naszej kuchni.